به گزارش شهرآرانیوز، بعد از ماهها انتظار، بار دیگر پیش فروش خودرو از طریق سامانه یکپارچه عرضه خودرو انجام شد و روز گذشته نتایج قرعه کشی آن اعلام و برندگان مشخص شدند. طبق مقررات وزارت صنعت، معدن و تجارت، خرید و فروش انواع حواله خودروها ممنوع است. اما طبق پیش فروشهای گذشته خودرو، این بار نیز در برخی پلتفرمها و سایتهای آگهیدهنده، آگهیهای فروش حواله انواع خودرو با قیمتهای بالا به چشم میآید و کاسبی جدیدی را برای عدهای به وجود آورده است.
منظور از حواله خودرو، قراردادی است که بین شرکت خودروسازی و خریدار نوشته میشود و بنابر آن شرکت سازنده موظف میشود با پرداخت وجه توسط خریدار، در زمان مشخصی خودرو را به او تحویل دهد. درحقیقت حواله خودرو بهنوعی نشاندهنده مالکیت خودرو است و فروش حواله به عنوان یکی از راههای نقل و انتقال خودرو مورد استفاده قرار میگیرد.
تفاوت قابل توجه قیمت خودرو در پیشفروش و فروش فوقالعاده بسیار وسوسه برانگیز است و معامله گران به خوبی روی این وسوسه کار کردهاند و از خرید و فروش حواله و امتیاز خودروهای پیشفروش شده که اتفاقا جرم هم اعلام شده پولهای خوبی درآورده اند!
پیشفروش یا فروشهای فوقالعاده ایران خودرو و سایپا که آغاز میشود، بازار معامله حواله در شبکههای مجازی جان میگیرد و کاسبیهای میلیونی آغاز میشود. جالب اینجاست که این بازار غیرقانونی آنقدر رشد کرده که برای خودش قانون دارد تا خریدار و فروشنده متضرر نشوند و کلاه سرشان نرود! و برای اطمینان در این مسئله کار به عقد قرارداد و دریافت چک ضمانت هم کشیده است.
معامله گران در قولنامه یا قرارداد همه شرایط و احتمالات را مینویسند، مثلا یکی از بخشهای مهم این قرارداد تضمین تحویل خودرو به خریدار حتی در صورت فوت معاملهگر است. او بازماندگانش را موظف میکند که در این معامله به قولی دبه نکنند.
آنها حتی قبل از خرید امتیاز به شما مشاوره هم میدهند تا بتوانید بیشترین سود را از این بازار پر هرج و مرج ببرید.
از آنجاییکه صنعت خودرو همواره مشتریان زیادی را به خود جذب میکند و خریدوفروش اتومبیل سود زیادی را برای برخی دلالان و افراد سودجو به دنبال دارد، ممکن است خطراتی در تنظیم این قرارداد ایجاد شود.
درست است که انتقال حواله خودرو از نظر قانونی منعی ندارد، اما ممکن است شرکت سازنده، خودرو را در زمان مندرج در قرارداد به شما تحویل ندهد که در این صورت شما میتوانید از این شرکت به دلیل تأخیر در اجرای تعهدات، خساراتی را دریافت کنید. البته مشروط به آنکه این خسارات در قرارداد به عنوان یک شرط پیشبینی شده باشد. به عنوان مثال در قرارداد قید شده باشد که در صورت عدم تحویل بهموقع خودرو به ازای هر یک روز تأخیر فلان مبلغ به عنوان خسارت به خریدار خودرو پرداخت میگردد.
نکته دیگر آنکه ممکن است شما حواله خرید خودرو را از شخص دیگری که حواله را از کارخانه یا شرکت خریداری کرده است، بخرید. در این صورت یکی از خطرات خرید حواله خودرو که میتواند دردسرساز شود این است که فرد المثنی حواله را دریافت کند و در تحویل خودرو به شما مشکلاتی ایجاد شود.
همانطور که میدانیم به دلیل سود بالای فروش خودرو، دلالهایی در زمینه خودرو وجود دارند که با خریدوفروش غیر قانونی یا بیاندازه، تعادل بازار را از بین میبرند. این افراد به دلیل تفاوت قیمتی که خودرو از زمان خرید حواله تا زمان تحویل دارد، به دنبال خرید حوالههای مصرفکنندگان عادی هستند. همچنین افراد کلاهبرداری هستند که با جعل حواله خودرو یا روشهای دیگر میخواهند از تقاضا برای خرید حواله خودرو سوء استفاده کنند.
درست است که انتقال حواله خودرو از نظر قانونی منعی ندارد، اما باید توجه کنیم که آیا این انتقال از نظر طرفین قرارداد؛ یعنی شرکتهای خودروسازی و خریداران مجاز است یا خیر. پیش از این شخصی که حواله خرید خودرو را در اختیار داشت، میتوانست با عقد صلح این حواله را به شخص دیگری منتقل کند. با گذشت زمان، حضور دلالان و کلاهبرداران برای خرید حواله خودرو از نمایندگی و فروش آن با قیمت بالاتر به اشخاص ثالث باعث بهم خوردن تعادل بازار عرضه و تقاضا شد. برای مقابله با این افراد سودجو دو شرکت قطب خودروسازی کشور، امکان صلح در قرارداد خرید حواله خودرو را منع و امکان انتقال حواله خودرو به شخص ثالث را حذف کردند.
بنابراین از دیگر خطرات خرید حواله خودرو این است که شاید فروش حواله به اشخاص دیگر توسط یک طرف قرارداد ممنوع اعلام شده باشد. از این جهت، با توجه به مواردی که مطرح شد بهتر است قبل از خرید حواله خودرو از نمایندگی استعلام بگیرید که آیا امکان انتقال حواله خودرو وجود دارد یا خیر.